el pano

"Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί, παρά να καταριέσαι το ατελείωτο σκοτάδι..." (Αρχαία κινέζικη παροιμία)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2006

Μαρίνα Εμμανουήλ: "Η Ανάπτυξη της Γραφιστικής στην Ελλάδα, 1950-1980"

Πόσους Έλληνες γνωρίζετε, που κατέχουν ή βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης διδακτορικού, σχετικό με το design; Προσωπικά, ξέρω ελάχιστους. Και θεωρώ υποχρέωση μου να βοηθώ τον οποιοδήποτε μπαίνει σ' αυτήν την διαδικασία! Πόσο μάλλον, όταν επιλέγει ένα θέμα, για το οποίο τα resources δεν βρίσκονται εύκολα.
Διαβάστε παρακάτω την πρόσκληση της Μαρίνας Εμμανουήλ (Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιστορία του Design, Royal College of Art). ΣΗΜ.: Το κείμενο είναι ακριβής αντιγραφή του αντίστοιχου, που μπορείτε να "κατεβάσετε" απ' το: http://www.hegrade.gr/files/2006_research_abstract_gda_f_163.pdf

2η Πρόσκληση Συµµετοχής στην έρευνα:
"Η Ανάπτυξη της Γραφιστικής στην Ελλάδα, 1950-1980"

Προσκαλούνται για συνεντεύξη άτοµα τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον µία από τις παρακάτω προυποθέσεις:

  • Ήταν φοιτητές ή καθηγητές σε ιδιωτικές επαγγελµατικές σχολές γραφικών τεχνών ή γραφιστικής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1950-1980 (π.χ., στις Σχολές Δοξιάδη, στη Σχολή Βακαλό, στο Ινστιτούτο Τεχνολογικών Εφαρµογών, κα.)
  • Ξεκίνησαν την καριέρα τους ως επαγγελµατίες γραφιστές στην Ελλάδα µέσα στις δεκαετίες του 1950, 1960 ή 1970.

Συγκεκριµένα µε ενδιαφέρει να συζητήσω µαζί τους τη σπουδαστική / διδακτική τους εµπειρία και την εξέλιξη της καριέρας τους ως επαγγελµατίες γραφιστές. Αρχεία από εργασίες τους ενόσω ήταν φοιτητές ή/και επαγγελµατίες την περίοδο που εξετάζω θα ήταν χρήσιµες οπτικές πηγές.
Οι συνεντεύξεις θα αποτελέσουν µέρος διδακτορικής έρευνας που διεξάγεται στο Royal College of Art του Λονδίνου µε θέµα την ανάπτυξη της γραφιστικής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1950-1980 µε έµφαση στην εκπαίδευση. Αυτή η µελέτη έχει στόχο να καταγράψει την ιστορία της ελληνικής γραφιστικής, και να προβάλλει την ιδιαιτερότητά της στο χώρο παγκοσµίως.
Εξαιτίας της περιορισµένης ελληνικής βιβλιογραφίας για το θέµα, οι προσωπικές καταθέσεις αποτελούν σηµαντικό πρωτογενές υλικό για την έρευνα*. Για το λόγο αυτό θα σας παρότρυνα να συµµετάσχετε σε αυτήν το συντοµότερο δυνατό.

Μαρίνα Εμμανουήλ
Υποψήφια Διδάκτωρ
Ιστορία του Design
Royal College of Art

Για περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
http://www.rca.ac.uk/pages/research/marina_emmanouil_3222.html
Παρακαλώ επικοινωνήστε µαζί µου στα:
email: marina.emmanouil@rca.ac.uk
τ. +30 210 2233 498

* Είµαι ευγνώµων για την ευγενική συµµετοχή των: Αγνή Κατζουράκη, Μιχάλη Κατζουράκη, Φρέντυ Κάραµποττ, Γιωργή Βαρλάµο, Κίµωνα Ηλιόπουλο, Βλάση Βέλλιο, Δηµήτρη Νικολαϊδη, Μανόλη Βιθυνό, Γιάννη Κουτσούρη, Έφη Βαζιργιαντζίκη, Δηµήτρη Φακίνο.

Ετικέτες