el pano

"Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί, παρά να καταριέσαι το ατελείωτο σκοτάδι..." (Αρχαία κινέζικη παροιμία)

Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2006

Ολυμπιακά αθλητικά εικονογράμματα Ολυμπιακών Αγώνων Beijing 2008



Τα Ολυμπιακά αθλητικά εικονογράμματα για την Ολυμπιάδα Beijing 2008 έχουν ανακοινωθεί απ' την 07η Αυγούστου 2006. Για την ώρα, απλά μεταφράζω το σχετικό δελτίο τύπου: 'Pictograms of the Beijing 2008 Olympic Games unveiled'.

Με την πρώτη ευκαιρία και αφού δω περισσότερες εφαρμογές, θα ασκήσω και κριτική (μέχρι στιγμής, έχω δει δείγμα από γραμματόσημα και οφείλω να ομολογήσω πως "γράφουν" πολύ όμορφα κατ' εμέ). Μακάρι να μπορούσα να ταξιδέψω στο Beijing τον Αυγούστο του 2008 (χορηγία κανείς;) και να δω όλες τις εφαρμογές της Ολυμπιακής Εικόνας, αλλά και να γνωρίσω μέρος του Ασιατικού πολιτισμού.

Δελτίο τύπου: Pictograms of the Beijing 2008 Olympic Games unveiled (Αποκαλυπτήρια των Εικονογραμμάτων Ολυμπιακών Αγώνων Beijing 2008)

(BEIJING, 7 Αυγούστου) -- Η Οργανωτική Επιτροπή της XXIX Ολυμπιάδας [BOCOG - Beijing Organizing Committee for the Games of the Xxix Olympiad (2008 Olympics)] παρουσίασε τα Εικονογράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων Beijing 2008 με αφορμή την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των 2 χρόνων, που υπολείπονται για την έναρξη των Αγώνων.

Ένα απ' τα βασικά στοιχεία της εικόνας των Ολυμπιακών, τα Εικονογράμματα εφαρμόζονται ευρέως στο σύστημα προσανατολισμού (wayfinding system), στη διαφήμιση και γενικότερα στην επικοινωνία, στον περιβαλοντικό σχεδιασμό, στα τηλεοπτικά προγράμματα και στα ενθύμια (σουβενίρ). Τα Εικονογράμματα "παίζουν" σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό ταυτότητας των Ολυμπιακών αθλημάτων καθώς, επίσης, και στο Ολυμπιακό marketing.

Ονομαζόμενα "η ομορφιά των σφραγιδο-χαρακτήρων (the beauty of seal characters)" και με γραμμές σφραγιδο-χαρακτήρων ως βασική τους φόρμα, τα Εικονογράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων Beijing 2008 ενώνουν την εικονογραφική γοητεία των αρχαίων Κινέζικών επιγραφών πάνω σε κοκκάλινα και μπρούτζινα αντικείμενα με την απλοποιημένη ενσωμάτωση μοντέρνων γραφικών, μετατρέποντας τα σε αναγνωρίσιμα, ευκολο-μνημόνευτα και εύκολα ως προς την χρήση. Χρησιμοποιώντας επιδέξια υψηλό contrast μεταξύ άσπρου και μαύρου χρώματος, που και η χαρακτηριστική Κινέζικη παραδοσιακή φόρμα των χαλκογραφιών έχει, τα Εικονογράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων Beijing 2008 παρουσιάζουν ξεκάθαρη κίνηση, ευχάριστη αισθητική αντίληψη της κίνησης και πλούσιες πολιτισμικές σημασίες, "φτάνοντας" επιπλέον στην αρμονία και ενότητα της φόρμας με σύνεση.

Τα Εικονογράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Beijing αποτελούνται από 35 αθλητικά εικονίδια... (για λόγους οικονομίας δεν αναφέρω τ' αθλήματα).
Τον Μάρτιο του 2005, η BOCOG προσκάλεσε τέσσερα επαγγελματικά ιδρύματα και οργανισμούς σε διαγωνισμό για τα Εικονογράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων Beijing 2008. Ο σχεδιασμός, που βασίσθηκε στους "σφραγιδο-χαρακτήρες" της Κινέζικης Κεντρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών (China Central Academy of Fine Arts) και στο "string" της Ακαδημίας Τεχνών και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Τσινγκουά (Tsinghua University: Academy of Arts and Design) προκρίθηκαν κατόπιν αποτίμησης από ειδικούς.

Μια κοινή σχεδαστική ομάδα εργασίας μεταξύ της Κινέζικης Κεντρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και της Ακαδημίας Τεχνών και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Τσινγκουά βελτίωσε και τελειοποίησε τον σχεδιασμό σύμφωνα με τις υποδείξεις της BOCOG και ειδικών τόσο απ' την Κίνα όσο και απ' το εξωτερικό.

Τον Δεκέμβριο του 2005, η BOCOG υπέβαλλε τα Ολυμπιακά Εικονογράμματα των Αγώνων Beijing 2008 στις 28 Διεθνείς Αθλητικές Οργανώσεις [International Sports Federations (IFs)] για έγκριση και όλες επικυρώσαν τα Εικονογράμματα τον Απρίλιο του 2006. Και τον Ιούνιο αυτού του έτους, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποδέχθηκε τη σειρά των Εικονογραμμάτων.

Ετικέτες , , ,